Ana içeriğe atla

Türkiye ’de yetişen zehirli mantar türleri


Zehirli mantar türleri sayı bakımından tüm mantarlara kıyasla fazla artı olmasa da tüketilmesinin sonuçları ölüme dek gitmektedir ve böylece zehirli mantar konusuna ciddiyetle yaklaşılması gerekir. Zehirli mantarları anlamanın pratik bir yolu bulunmamaktadır. Oysa birazdan vereceğimiz mantarlar yabanidir ve yalnızca uzmanları tarafından ayırt edilebilir. İşte Türkiye ’de yetişmekte olan zehirli mantarlar…
Türkiye ’de yetişen zehirli mantar türleri
Ağulu mantar 

Ağulu mantar Türkiye ’de yetişen “Cüce kız, Meşe mantarı, Horoz mantarı” gibi isimlerle de tanınan Cantharellus cibarus ile karıştırılabilir. Lakin bu nesil daha yumurta sarısı renkli, üzeri yağlımsı gibi, lamellerinin çatallı ve aralarının birleşik olmasıyla ayırt edilir. Bu mantar, yaz başından sonbahar sonlarına değin bilhassa yapraklı ağaçların kütükleri üstünde gruplar halinde ortaya çıkar. 

Bu mantar sebebiyle oluşan zehirlenme olaylarında belirtiler, sindirimden daha sonra 30 dakika ile 3 saat arasında ortaya çıkar. Ağır ve şiddetli mide bulantısı, kusma, ishal ve karın ağrıları tipik belirtilerdir. Bunun yanı sıra, terleme, tükürük, gözyaşı ve bronş salgılarında büyüme, bronkospazm, miyozis, görme bulanıklığı, hipotansiyon ve bradikardi gibi belirtiler görülür.

Türkiye ’de yetişen zehirli mantar türleri
Yalancı büyükbaba mantarı 

Ölümcül bir mantar olan yalancı dede mantarı Avrupa ’nın genelinde ve Asya ’nın bir takım bölgelerinde bulunur ve amatoksin denen zehri bünyesinde barındırır. Dede mantarı ilk önce almak üzere yenebilen farklı alanlara yönlendirilmiş türlere fazla benzeşen bu zehirli mantar, yenmesi durumunda şiddetli karaciğer toksisitesine yol açar ve derhal çare uygulanmadığı takdirde ölümcül sonuçlara yol açabilir.

Türkiye ’de yetişen zehirli mantar türleri
Ölüm Meleği (Köygöçüren, Evcikkıran)

Köygöçüren mantarı ülkemizde azrail mantarı da olarak bilinmektedir. Bu mantar çoğu kişinin ölümüne neden olmuştur. 
böylece ülkemiz ve dünya genelinde ölümcül mantar zehirlenmelerinin % 90 ’ına bu mantar sebep olmaktadır.

Evcikkıran mantarı yenildikten 8 veya 12 saat sonra birincil belirtilerini gösterir ve 3-4 gün içinde karaciğer ve böbrek metabolizmasının değil olmasına neden olur.  Bu mantarın zehrini yok eden herhangi bir madde az önce bulunamamıştır. 

Türkiye ’de yetişen zehirli mantar türleri
Iblis mantarı 

Bu mantar şekli Türkiye ’ de Karadeniz bölgesinde görülmektedir. Ülkemizde mantar kesildiğinde mavileşirse zehirlidir inanışı yer almaktadır. Ama bu durum her mantar için içten değildir. Kesildiğinde mavileştiğinde tüketilebilen mantar türleri de bulunmaktadır.

böylece zehirli mantarı anlamak için bu koşul baz alınmamalıdır. Şeytan mantarı zehirli etkisini esas olarak sindirim sistemi üzerinde gösterir. Dünya üstünde ölüme sebep olabilen 20 kadar fazla zehirli mantar şeklinden biridir.

Türkiye ’de yetişen zehirli mantar türleri
Amanita pantherina
    
Fazla miktarda mantar zehirlenmesinden sorumludur. İlkbahardan sonbahara değin bulunabilir. Büyük, gösterişli ve güzel kokuludur. Başlıca çocuklar ve hayvanlar kadar rastlantı sonucu yense de, ara sıra yetişkinler halüsinojen etkileri için tüketirler. Amanita muscaria ’ya nazaran çok daha etkin bir zehirli mantardır.

Türkiye ’de yetişen zehirli mantar türleri

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yaşam kürü çayı nedir? Ne işe yarar?

Dinç hayat için yediğiniz besinler fazla önemlidir. Bu bilgi sağlıklı zayıflamak isteyenler için de geçerlidir. Dinç hayat ve uyumlu beslenme ile bu yılın en çok konuşulan hayat kürü çayı Hande Ataizi önerisi ile karşımıza çıkıyor.  Hayat kürü çayı nedir?  Hayat kürü çayı sağlıklı kilo vermenizi karşılayan bir bitki çayıdır. Uyumlu uygulama ardından, dördüncü haftada vücudun ihtiyacı olan yarım kalmış vitamin, protein ve mineralleri bütünleyici bir etkiye sahiptir. bu nedenle; vücudunuz toksinlerden arınır ve ihtiyacınız oan enerjiyi alarak artı kiloları atmış olursunuz. Cildinizin yenilenmesini destekler ve yaşlanmayı geciktirici besinlere sahiptir.  Hayat kürü çayı ne işe fayda?  -Metobolizmanızı hızlandırır. -Vücut direncini dengeler. -Kan dolaşımını düzene sokar. -Gün boyu zindelik verir. -Toksinlerin atılmasına muavin olur. Düzenli kullanımda 2 ayda vücudunuzda sıkılaşma yaşayabilirsiniz.  Yaşam kürü çayı nelerden oluşur? İçerisinde maydonoz ve kiraz sapı bulunur. Maydonoz burada

Diyet Ve Doğru Beslenme Yöntemleri

Sağlıklı Diyet Ve Sağlıklı Beslenme  Nasıl Olmalıdır              Sağlıklı bir yaşam için her zaman diyet yapılmalıdır. Sağlıklı bir yaşam sürdürebilmek için diyet yapmak önemli faktördür, diyet yapmak çok önemli ama diyetimizi sağlıklı bir şekilde yapmak çok daha önemlidir. Kişiler  bazen sonucunu düşünmeden çok sağlıksız, diyetler yaparlar, sağlıksız yapılan diyetler kişilerin sağlığını bozabilmektedir. Onun için diyet yapılacaksa sağlıklı diyet yapılmalıdır. Yani doğru beslenme yöntemleriyle sağlıklı diyetler yapmak,  diyet  yapan kişilerinde hiç bir şekilde sağlıkları bozulmaz, diyet yaparak sağlıklı ve doğru beslenme yöntemleri uygulanmalıdır.      Sağlıklı Beslenme İle Diyet Yapılabilir Mi?                       İnsanlar zayıflamak için her diyeti uygulamaktadır, oysa  kişiler sağlıklı beslenerek diyet uygulayarak, istedikleri kiloya kavuşabilirler, yeter ki  beslenme  ihtiyaçlarını doğru ve sağlıklı bir biçimde yapsınlar. Sağlıklı beslenmede en önemli kural, beyaz zehirle