Gluten hangi besinlerde bulunur?
Gluten; buğday, arpa, yulaf, çavdar gibi tahılların içerisinde yer alan sakızımsı bir maddedir. Bu madde sayesinde hamurun daha yapışık olması olası oluyor. Ama sindirimi zorlama olan bu madde o kadar fazla rahatsızlığa da sebebiyet verebiliyor.
Gluten diyeti nedir ve nasıl yapılmalıdır?
Gluten diyeti çoğunlukla 10 ila 15 gün sürmektedir. Bu sürede niyet gluten içeren ürünlerden iyice uzakta durmaktır. Bu sayede anlam verilemeyen bazı rahatsızlıkların glutenden kaynaklanıp kaynaklanmadığı fazla daha muhakkak bir şekilde anlaşılmakta ve eğer böyle bir alınganlık laf konusu ise kişi bundan sonraki yaşamını glutensiz ürünler tüketerek devam ettirmektedir.
Gluten diyetinde hangi gıdalar tüketilir?
Gluten diyetinde buğday, arpa, yulaf, çavdar ve bunları taşıyan gıdalar elbette tüketilmemelidir. genellikle Darı, pirinç, patates, soya fasulyesi gibi besinlerle beslenilmeli ve gıdaların içerikleri ve mahsul etiketlerine mükemmel bakılmalıdır. Mümkün olduğunca süt ve süt ürünlerinden de uzakta durulmalıdır. Keçi sütü ve ürünleri tüketilebilir.
Hazır salça, konserve, hazırlanmış çorba, soslar, tuzot gibi gıdalarda gluten katkı maddesi olarak kullanıldığından, bunlar tüketilmemelidir. Sirke, çikolata, sakız, ketçap, mayonez, dondurma gibi gıdaların bazılarında gluten bulunabilmektedir. Bunlar yenilmeden önce üreticisine danışılmalıdır.
Yorumlar
Yorum Gönder