Ana içeriğe atla

Kestanenin faydaları nelerdir?


Kestane hava sıcaklıkları düşmeye başlayınca yerel sokak satıcılarının tezgahlarındaki yerini aldı. Gerek kokusu gerek tadıyla cezbetme kestanenin afiyet açısından birçok faydası bulunuyor. Kestane tüketimi abartıldığında ve yanlış pişirildiğinde önemli sağlık hatalarını da beraberinde getirebiliyor. Kestane hakkında yeterince data sahibi değilseniz kestanenin faydalarını ve nasıl pişirildiğini merak ediyorsanız haberimizi okumaya devam edin…

Kestanenin faydaları 

Kestane ayrıca fındık hem de meyve olarak kabul edilmektedir. Kestane, hafif tatlı bir tada sahiptir ve çeşitli bambaşka yemeklere zahmetsizce eklenebilir. Çiğ kestane, pişirildikten veya kavrulduktan sonradan yumuşayan fazla sert, gevrek bir dokuya sahiptir.

Ana kestane türleri şunlardır:

•    Amerikan kestane
•    Tatlı kestane (İspanyol kestanesi de denir)
•    Çin kestane
•    Japon / Kore kestane

Kestane içerisinde yüksek miktarda diyet lifi, yardımcı yağlar ve mineraller barındırmaktadır. Kestanenin sağlığımıza olan faydalarını şu şekilde sıralayabilmek mümkündür.

Diyabeti önler

Kestane gibi diyet lifleri yüksek olan gıdalar, düşük glisemik gıda olarak kabul edilir, bu da kan şekerinin yüksek glisemik gıdalara kıyasla yavaşça yükselmesine niçin olduğu anlamına kazanç. Bu durumda kestane, diyabetik hastalar için güvenli olmayan olabilecek kan şekerindeki sivri ve damlaların önlenmesine tezgâhtar olur.

Cildi besler

Kestane  cildi destekleyen, kırmızı kan hücreleri üreten ve beyin fonksiyonlarını geliştiren yağda çözünen B vitaminleri barındırır.

Sinir sistemini iyileştirir

Kestane, kısa ve uzun vadeli enerji için gerekli olan yüksek miktarlarda karbonhidrat barındırır. Ayrıca asap sistemi işlevine de yardımcı olurlar

Kemikleri güçlendirir

Kestane, kemik gücünü artıran ve bağışıklık sistemini güçlendiren bir iz minerali olan bakır barındırır.

Kanser riskini azaltır 

Kestane içerisinde   vücutta bağımsızlık radikallerle savaşan ve yürek hastalığı ve kanser riskini azaltan bir iz minerali olan manganez barındırır. aynı zamanda yaşlanma sürecinde önemli bir rol oynar ve kan pıhtılaşmasını önlemeye asistan olur.

Çölyak hastalarına faydalıdır 

Gluten içermeyen kestaneler, ince bağırsağa zarar veren bir rahatsızlık olan çölyak hastalığı olan hastalar için fazla faydalıdır.

Kestane nasıl tüketilmelidir?

Uzmanlar başlıca kestaneyi haşlanmış olarak tüketilmesi gerektiğini belirtiyorlar. Oysa iki türlü de tüketimi abartılmaması gerekiyor. 

diyetisyen Sevde Kahraman kestane pişirirken uyarı edilmesi gerekenleri şu şekilde açılıyor: Belki kestane için en çok vurgulanması gereken pişirme yöntemidir. Aracısız Olarak alev ile temas, dolayısıyla kestaneyi ışıklandırma işlemi sonrasında kestanenin kansere karşısında koruyuculuğu azalmakta hatta kanserojenliğe dürüst ilerlemektedir. Yanı sıra kavrulan kestanede vitamin kayıpları ile besleyici içeriği de azalmaktadır.

 Pişirme yöntemi olarak haşlama ya da fırınlama en sağlıklısıdır. Kavrulacaksa da alev ile mesafesi olmasına dikkat edilmelidir. Bu yöntemlerle pişirildiğinde ateşle aracısız temas edilerek kavurmaya tarafından vitamin-mineral içeriği, antioksidan kapasitesi fazla daha yüksek kalmaktadır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiye ’de yetişen zehirli mantar türleri

Zehirli mantar türleri sayı bakımından tüm mantarlara kıyasla fazla artı olmasa da tüketilmesinin sonuçları ölüme dek gitmektedir ve böylece zehirli mantar konusuna ciddiyetle yaklaşılması gerekir. Zehirli mantarları anlamanın pratik bir yolu bulunmamaktadır. Oysa birazdan vereceğimiz mantarlar yabanidir ve yalnızca uzmanları tarafından ayırt edilebilir. İşte Türkiye ’de yetişmekte olan zehirli mantarlar… Ağulu mantar  Ağulu mantar Türkiye ’de yetişen “Cüce kız, Meşe mantarı, Horoz mantarı” gibi isimlerle de tanınan Cantharellus cibarus ile karıştırılabilir. Lakin bu nesil daha yumurta sarısı renkli, üzeri yağlımsı gibi, lamellerinin çatallı ve aralarının birleşik olmasıyla ayırt edilir. Bu mantar, yaz başından sonbahar sonlarına değin bilhassa yapraklı ağaçların kütükleri üstünde gruplar halinde ortaya çıkar.  Bu mantar sebebiyle oluşan zehirlenme olaylarında belirtiler, sindirimden daha sonra 30 dakika ile 3 saat arasında ortaya çıkar. Ağır ve şiddetli mide bulantısı, kusma, ishal v

Yaşam kürü çayı nedir? Ne işe yarar?

Dinç hayat için yediğiniz besinler fazla önemlidir. Bu bilgi sağlıklı zayıflamak isteyenler için de geçerlidir. Dinç hayat ve uyumlu beslenme ile bu yılın en çok konuşulan hayat kürü çayı Hande Ataizi önerisi ile karşımıza çıkıyor.  Hayat kürü çayı nedir?  Hayat kürü çayı sağlıklı kilo vermenizi karşılayan bir bitki çayıdır. Uyumlu uygulama ardından, dördüncü haftada vücudun ihtiyacı olan yarım kalmış vitamin, protein ve mineralleri bütünleyici bir etkiye sahiptir. bu nedenle; vücudunuz toksinlerden arınır ve ihtiyacınız oan enerjiyi alarak artı kiloları atmış olursunuz. Cildinizin yenilenmesini destekler ve yaşlanmayı geciktirici besinlere sahiptir.  Hayat kürü çayı ne işe fayda?  -Metobolizmanızı hızlandırır. -Vücut direncini dengeler. -Kan dolaşımını düzene sokar. -Gün boyu zindelik verir. -Toksinlerin atılmasına muavin olur. Düzenli kullanımda 2 ayda vücudunuzda sıkılaşma yaşayabilirsiniz.  Yaşam kürü çayı nelerden oluşur? İçerisinde maydonoz ve kiraz sapı bulunur. Maydonoz burada

Diyet Ve Doğru Beslenme Yöntemleri

Sağlıklı Diyet Ve Sağlıklı Beslenme  Nasıl Olmalıdır              Sağlıklı bir yaşam için her zaman diyet yapılmalıdır. Sağlıklı bir yaşam sürdürebilmek için diyet yapmak önemli faktördür, diyet yapmak çok önemli ama diyetimizi sağlıklı bir şekilde yapmak çok daha önemlidir. Kişiler  bazen sonucunu düşünmeden çok sağlıksız, diyetler yaparlar, sağlıksız yapılan diyetler kişilerin sağlığını bozabilmektedir. Onun için diyet yapılacaksa sağlıklı diyet yapılmalıdır. Yani doğru beslenme yöntemleriyle sağlıklı diyetler yapmak,  diyet  yapan kişilerinde hiç bir şekilde sağlıkları bozulmaz, diyet yaparak sağlıklı ve doğru beslenme yöntemleri uygulanmalıdır.      Sağlıklı Beslenme İle Diyet Yapılabilir Mi?                       İnsanlar zayıflamak için her diyeti uygulamaktadır, oysa  kişiler sağlıklı beslenerek diyet uygulayarak, istedikleri kiloya kavuşabilirler, yeter ki  beslenme  ihtiyaçlarını doğru ve sağlıklı bir biçimde yapsınlar. Sağlıklı beslenmede en önemli kural, beyaz zehirle