Kestane hava sıcaklıkları düşmeye başlayınca yerel sokak satıcılarının tezgahlarındaki yerini aldı. Gerek kokusu gerek tadıyla cezbetme kestanenin afiyet açısından birçok faydası bulunuyor. Kestane tüketimi abartıldığında ve yanlış pişirildiğinde önemli sağlık hatalarını da beraberinde getirebiliyor. Kestane hakkında yeterince data sahibi değilseniz kestanenin faydalarını ve nasıl pişirildiğini merak ediyorsanız haberimizi okumaya devam edin…
Kestanenin faydaları
Kestane ayrıca fındık hem de meyve olarak kabul edilmektedir. Kestane, hafif tatlı bir tada sahiptir ve çeşitli bambaşka yemeklere zahmetsizce eklenebilir. Çiğ kestane, pişirildikten veya kavrulduktan sonradan yumuşayan fazla sert, gevrek bir dokuya sahiptir.
Ana kestane türleri şunlardır:
• Amerikan kestane
• Tatlı kestane (İspanyol kestanesi de denir)
• Çin kestane
• Japon / Kore kestane
Kestane içerisinde yüksek miktarda diyet lifi, yardımcı yağlar ve mineraller barındırmaktadır. Kestanenin sağlığımıza olan faydalarını şu şekilde sıralayabilmek mümkündür.
Diyabeti önler
Kestane gibi diyet lifleri yüksek olan gıdalar, düşük glisemik gıda olarak kabul edilir, bu da kan şekerinin yüksek glisemik gıdalara kıyasla yavaşça yükselmesine niçin olduğu anlamına kazanç. Bu durumda kestane, diyabetik hastalar için güvenli olmayan olabilecek kan şekerindeki sivri ve damlaların önlenmesine tezgâhtar olur.
Cildi besler
Kestane cildi destekleyen, kırmızı kan hücreleri üreten ve beyin fonksiyonlarını geliştiren yağda çözünen B vitaminleri barındırır.
Sinir sistemini iyileştirir
Kestane, kısa ve uzun vadeli enerji için gerekli olan yüksek miktarlarda karbonhidrat barındırır. Ayrıca asap sistemi işlevine de yardımcı olurlar
Kemikleri güçlendirir
Kestane, kemik gücünü artıran ve bağışıklık sistemini güçlendiren bir iz minerali olan bakır barındırır.
Kanser riskini azaltır
Kestane içerisinde vücutta bağımsızlık radikallerle savaşan ve yürek hastalığı ve kanser riskini azaltan bir iz minerali olan manganez barındırır. aynı zamanda yaşlanma sürecinde önemli bir rol oynar ve kan pıhtılaşmasını önlemeye asistan olur.
Çölyak hastalarına faydalıdır
Gluten içermeyen kestaneler, ince bağırsağa zarar veren bir rahatsızlık olan çölyak hastalığı olan hastalar için fazla faydalıdır.
Kestane nasıl tüketilmelidir?
Uzmanlar başlıca kestaneyi haşlanmış olarak tüketilmesi gerektiğini belirtiyorlar. Oysa iki türlü de tüketimi abartılmaması gerekiyor.
diyetisyen Sevde Kahraman kestane pişirirken uyarı edilmesi gerekenleri şu şekilde açılıyor: Belki kestane için en çok vurgulanması gereken pişirme yöntemidir. Aracısız Olarak alev ile temas, dolayısıyla kestaneyi ışıklandırma işlemi sonrasında kestanenin kansere karşısında koruyuculuğu azalmakta hatta kanserojenliğe dürüst ilerlemektedir. Yanı sıra kavrulan kestanede vitamin kayıpları ile besleyici içeriği de azalmaktadır.
Pişirme yöntemi olarak haşlama ya da fırınlama en sağlıklısıdır. Kavrulacaksa da alev ile mesafesi olmasına dikkat edilmelidir. Bu yöntemlerle pişirildiğinde ateşle aracısız temas edilerek kavurmaya tarafından vitamin-mineral içeriği, antioksidan kapasitesi fazla daha yüksek kalmaktadır.
Yorumlar
Yorum Gönder