Ana içeriğe atla

Light Ürünleri Daha Yakından Tanıyalım


İngilizce hafif anlamına gelen ama orijinal haliyle dilimize yerleşen 'light', bilhassa diyetlerin vazgeçilmez gıdaları için sık kullandığımız bir kelime.

 

Nedir light gıda?

Türk Gıda Kodeksine tarafından, enerji ya da kalorisi; yani yağ, karbonhidrat ve şeker  oranları % 25 azaltılan ürünler light sınıfına girmektedir.  Perhiz ürünlerde; yağ ve karbonhidrat oranları azaltılırken, su, protein veya posa içeriği artırılır. Bu sayede ürünün; kalorisi, doymuş yağ oranı, karbonhidrat içeriği referans ürüne göre azalmış olur.

 

Son yıllarda obezite ve hastalıklarda beslenmenin öneminin artması üzerine bu sektörde bireylere öbür lezzetlerde daha düşük kaloride hazırlanan gıda yelpazesinde çoğaltma gözlenmektedir.

 

Burada manâlı olan bu tür ürünlerin hangi katagoride, içeriğinde neyin azaltıldığını bilerek ve kalori miktarları göz önünde tutularak bu besinin ne dek arz ve sıklıkta tüketilmesi gerektiği bilinmelidir.

 

Light ürünlerin sınıflandırılması

 Düşük Kalorili Besin: Besinin gram başına kalori miktarının 0,4 kalori ve altında olduğunu belirtir. 
Kalorisi Azaltılmış: Ürünün kalorisinin üçte bir miktarda azaltılmış olduğunu belirtir.
Şekersiz: Sofra şekeri içermez, diğer gıda grupları referans ürünlerle eşdeğerdir.
Tuz oranları azaltılmış ürünler: Sodyumsuz (porsiyon başına 5 mg ve altı sodyum içeriği), Sodyumu Azaltılmış (porsiyon başına 35 mg ve altı sodyum içeriği), Düşük Sodyumlu (porsiyon başına 140 mg ve altı sodyum içeriği). 
Ekstra Yağsız: %5 ve daha altında yağ içeriği olduğunu belirtir. 
Yağsız veya Düşük Yağ Oranı: İçerdiği toplam yağ oranının %25 ve daha düşük olduğunu belirtir.
Kolesterolü Azaltılmış Ürünler: Kolesterolsüz (her porsiyonda 2 mg ya da daha altı kolesterol içeriği), Düşük Kolesterollü (her porsiyonda 20 mg ve daha altı kolesterol içeriği), Kolesterolü Azaltılmış (her porsiyonda %75 ve daha altı kolesterol içeriği)
Diyabetik Ürünler: Şeker yerine sakarin, aspartam, asesulfam-K gibi kalori içermeyen tatlandırıcılar veya üzüm şekeri, mülk-toz, mısır şurubu, furuktoz gibi kalori içeren tatlandırıcılar kullanılan besinler

 

Light ürünlerin kullanımında ne gibi hatalar yapılıyor?
Zayıflamak isteyen kişiler “bu mahsul nasıl olsa çok düşük kalorili” diyerek kendisinde bu ürünlerden bol bol tüketme hakkı görüyor. Buna yan olarak da bu ürünlerden az yemesi gerektiği halde bol bol tüketiyor ve bu şart günlük alınan kalori miktarının da artmasına neden oluyor. Yapılan incelemeler light ürünleri ağırlıklı tüketen bireylerin, bu ürünleri tüketmeyenlere tarafından daha çok kilo aldıklarını ortaya koyuyor. Çünkü kişinin kafasında hep benzer mantık: “nasıl olsa light bir tane daha yiyebilirim”.Aslında diyet, kalorisiz veya az yağlı diye piyasaya sunulan ürünlerin alışılagelmiş ürünlerle aralarında fazla pozitif fark bulunmuyor. Kişi “Azıcık daha zayıflayayım derken” daha çok kalori ve dolayısıyla kilo alıyor.

Light ürünlerin tüketiminde de bazı uygulamalar göze çarpıyor. Mesela zayıflamak isteyen bir birey, dengelenmiş bir öğün yerine bir paket light bisküvi tüketiyorsa bu dürüst bir uygulama şekli olmuyor. Bu besin şeklinin uzun vakit devam etmesi halinde sağlıksız ve dengesiz beslenmenin yaratabileceği demir eksikliği anemisi, saç dökülmesi, kemik erimesi gibi birtakım problemler zaruri olabiliyor.

 

Light ürünler ara öğün seçeneği olabilir mi ?
Zayıflamak isteyen kişiler bu ürünleri taşıma kolaylığı sebebiyle ara öğünlerde tüketmeyi seçim ediyor genelde. Ama bu ürünlerin gereğinden pozitif tüketilmesi halinde az daha bol kalorili bir yemek yemek tüketmekten bir farkı kalmıyor. Bu ürünler kepekli olmasına rağmen bol yağ ve bol enerji içerebiliyor. bu nedenle dikkatli tüketimi önemlidir. Diğer ana öğün ve ara öğünleriniz düşünülerek, size yerinde olan ürün beslenme uzmanı kadar seçilmeli ve uygun miktarda tüketmelisiniz.

Light ürünleri tüketirken nelere dikkatli olmak gerekir?
Light ürünlerin tüketimi konusunda en fazla dikkatimizi çeken problem, bu ürünleri satın bölge kişilerin paketin üzerindeki etiketleri iyi okumaması. Mesela üzerinde light ürün yazar bir yiyeceğin içinde tatlandırıcı olmasına rağmen yağ oranı diğer ürünlerden o kadar de farkı yok. bu nedenle, light ürünler bitiren kişilere paketlerin üzerindeki etiketleri dikkatlice okuyup ona kadar satın almalarını ve yeniden etikette yazan bilgilere göre tüketmelerini tavsiye ediyoruz. Perhiz ürünlerin, özenli kullanıldığı sürece sağlığa zararları bulunmamaktadır.

Light ürünleri kimler tüketmemeli?
    İçerdiği tatlandırıcı şekline yan olarak gebeler.
    Çoğalma çağındaki çocuklar.
    Diyabetik bireyler her light ürünü tüketmemelidir.

Light süt, yoğurt ve peynir ?

Öncelikle bu ürünlerin, yağlı süt ve süt ürünlerinin yüksek oranda dolu yağ içermesinden dolayı kolesterol değerlerini negatif etkilediğini unutmayalım. bu nedenle light süt ve süt ürünlerini kolesterol değerlerinizi olumsuz etkilememesi için nasihat ediyoruz. Bu ürünleri, içerisine fazladan koruyucu madde eklendiği düşüncesiyle birçok kişi tüketmekten çekinmektedir.  Ama koşul sanıldığı gibi değil. Gelişmiş yiyecek teknolojisi sayesinde sütü yağından koruyucu madde kullanmadan da parçalamak mümkündür.

 

Light kola ?

 Kalorisi sıfıra yakın ya da yoktur. Fakat buradaki sorun, içeceğin gazlı olmasıdır. Çünkü gazlı içecekler mide kapasitesini büyütür ve bu yüzden daha pozitif yeme riski doğurur. Dolayısıyla tüketilen gıdaların yalnızca şeker oranına yok, gazlı olup olmadığına da bakılmalıdır.

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiye ’de yetişen zehirli mantar türleri

Zehirli mantar türleri sayı bakımından tüm mantarlara kıyasla fazla artı olmasa da tüketilmesinin sonuçları ölüme dek gitmektedir ve böylece zehirli mantar konusuna ciddiyetle yaklaşılması gerekir. Zehirli mantarları anlamanın pratik bir yolu bulunmamaktadır. Oysa birazdan vereceğimiz mantarlar yabanidir ve yalnızca uzmanları tarafından ayırt edilebilir. İşte Türkiye ’de yetişmekte olan zehirli mantarlar… Ağulu mantar  Ağulu mantar Türkiye ’de yetişen “Cüce kız, Meşe mantarı, Horoz mantarı” gibi isimlerle de tanınan Cantharellus cibarus ile karıştırılabilir. Lakin bu nesil daha yumurta sarısı renkli, üzeri yağlımsı gibi, lamellerinin çatallı ve aralarının birleşik olmasıyla ayırt edilir. Bu mantar, yaz başından sonbahar sonlarına değin bilhassa yapraklı ağaçların kütükleri üstünde gruplar halinde ortaya çıkar.  Bu mantar sebebiyle oluşan zehirlenme olaylarında belirtiler, sindirimden daha sonra 30 dakika ile 3 saat arasında ortaya çıkar. Ağır ve şiddetli mide bulantısı, kusma, ishal v

Yaşam kürü çayı nedir? Ne işe yarar?

Dinç hayat için yediğiniz besinler fazla önemlidir. Bu bilgi sağlıklı zayıflamak isteyenler için de geçerlidir. Dinç hayat ve uyumlu beslenme ile bu yılın en çok konuşulan hayat kürü çayı Hande Ataizi önerisi ile karşımıza çıkıyor.  Hayat kürü çayı nedir?  Hayat kürü çayı sağlıklı kilo vermenizi karşılayan bir bitki çayıdır. Uyumlu uygulama ardından, dördüncü haftada vücudun ihtiyacı olan yarım kalmış vitamin, protein ve mineralleri bütünleyici bir etkiye sahiptir. bu nedenle; vücudunuz toksinlerden arınır ve ihtiyacınız oan enerjiyi alarak artı kiloları atmış olursunuz. Cildinizin yenilenmesini destekler ve yaşlanmayı geciktirici besinlere sahiptir.  Hayat kürü çayı ne işe fayda?  -Metobolizmanızı hızlandırır. -Vücut direncini dengeler. -Kan dolaşımını düzene sokar. -Gün boyu zindelik verir. -Toksinlerin atılmasına muavin olur. Düzenli kullanımda 2 ayda vücudunuzda sıkılaşma yaşayabilirsiniz.  Yaşam kürü çayı nelerden oluşur? İçerisinde maydonoz ve kiraz sapı bulunur. Maydonoz burada

Diyet Ve Doğru Beslenme Yöntemleri

Sağlıklı Diyet Ve Sağlıklı Beslenme  Nasıl Olmalıdır              Sağlıklı bir yaşam için her zaman diyet yapılmalıdır. Sağlıklı bir yaşam sürdürebilmek için diyet yapmak önemli faktördür, diyet yapmak çok önemli ama diyetimizi sağlıklı bir şekilde yapmak çok daha önemlidir. Kişiler  bazen sonucunu düşünmeden çok sağlıksız, diyetler yaparlar, sağlıksız yapılan diyetler kişilerin sağlığını bozabilmektedir. Onun için diyet yapılacaksa sağlıklı diyet yapılmalıdır. Yani doğru beslenme yöntemleriyle sağlıklı diyetler yapmak,  diyet  yapan kişilerinde hiç bir şekilde sağlıkları bozulmaz, diyet yaparak sağlıklı ve doğru beslenme yöntemleri uygulanmalıdır.      Sağlıklı Beslenme İle Diyet Yapılabilir Mi?                       İnsanlar zayıflamak için her diyeti uygulamaktadır, oysa  kişiler sağlıklı beslenerek diyet uygulayarak, istedikleri kiloya kavuşabilirler, yeter ki  beslenme  ihtiyaçlarını doğru ve sağlıklı bir biçimde yapsınlar. Sağlıklı beslenmede en önemli kural, beyaz zehirle