Tiroid, boyunda ve köprücük kemiğin hemen üzerinde kelebek biçiminde bir görünüme sahip olan, vücuttaki hormonları üreten endokrin bezlerinden biridir. Tiroid hormonları vücuttaki çoğu aktiviteyi teftiş eder. Bunlar, kalorileri ne kadar hızlı yaktığınızı ve kalbinizin ne kadar seri attığını da içermektedir. Yani özetle tiroid, insan metabolizmasını doğrudan doğruya etkileyen bir hormondur.
Tiroid rahatsızlıklarında, tedavi böylece çok öbür şekilde ve hastaya bağlı olarak uygulanabilir. Tedavilere rağmen, tiroid bezinden salgılanan hormonlar, Hipotiroidi ’ye (Az Tiroid hormonu salgılamak) niçin olduysa, beden metabolizması yavaşlayacaktır. Yavaşlayan metabolizmanın en yaygın görülen bağlı etkilerinden bir tanesi de fazla kilo alımı şeklinde ortaya çıkabilecektir. böylece, tiroidin tedavisi esnasında şahısların kendilerine özel hazır perhiz programlarına çok uyarı etmeleri ve yeme alışkanlıklarında belirgin bir değişim yapmaları gerekecektir.
Her bireyin farklı fizyolojik özelliğe sahip olması, bir takım besinlere aleyhinde olan duyarlılıklarını da değiştirmektedir. böylece kan testi ilk kez almak üzere şahsi testler ile tiroid diyetine açmak çok önemlidir. Besinleri sindirilebilme farklılıkları, karbonhidratı tolere edebilme yeteneğinin ayrı olması gibi hususlar, tiroid hastalarının beslenme programında göz önüne alınmalıdır. Tiroid hastaları için, jurnal protein, karbonhidrat, vitamin, mineral, yağ ve lif açısından zengin, tatmin edici ve dengeli gıda programları hazırlanmalıdır. Omega 3 ’ün tiroidi düzenleyici etkisi kanıtlandığından haftada en düşük iki defa balık tüketilmesi yardımsever olacaktır.
Tiroid Hastalığında Kişilerin Diyetlerinde Uyarı Etmesi Gereken Önemli Hususlar
•Alınan kalori miktarının kısıtlanması gerekmektedir.
•Ihtiyaç fazlası alınan kalori, ıspanak ve brokoli gibi sebzeleri ve tiroidi yavaşlatan çiğ goitrogen gıdaları (Lahana, Brüksel Lahanası ve soya) fazla tüketmekten kaçınmak gerekmektedir.
•Gluten içeriği yüksek gıdaların az seçim edildiği bir gıda programı seçim edilmelidir.
•Düşük glisemik beslenmeye uygun olarak basit karbonhidrat ve şeker azaltılmalıdır.
•Yemeklerin zamanlamasını değiştirmek, örneğin kesik kesik istek diyetini takip etmek gibi bir yöntem değişikliği de kilo kontrolüne yardımcı olacaktır.
•Bu hastalığa sahip kişilerin gıda alerji ve gıda intöleransı testi yaptırmaları faydalı olacaktır. Süt, buğday, soya, çilek, badem ve fındık gibi gıdaların şahısların test sonuçlarına göre alınmasına veya kısıtlanmasına dikkat edilmesi faydalı olacaktır.
Hipotiroidi Rahatsızlığında İyotlu Tuz Kullanımı
İyot bakımından yetkisiz topraklarda yetişen bireylerde ilerleyen yaşlarda tiroit hastalığı görülme sıklığı daha yüksektir. Erken yaşlardan itibaren iyotlu tuz kullanımı, tiroid riskini azaltıcı etkiye sahiptir. Ama unutulmamalıdır ki iyot ısı ve ışıktan etkilendiği için iyotlu tuzlu alımlarında koyu renkli ambalajlı ürünler tercih edilmelidir. Ayrıca yemeklerinize iyotlu tuzlu ek ederken pişirme esnasında yok, en son pişirme işlemi bittikten daha sonra ek etmeniz de iyot kaybını azaltmaya karşın bir önlem olacaktır.
Tiroid hastalarında kişiye özel gıda programları yanına hastalığı tetiklediği aşina stresten uzak durmaları da manâlı bir iyileşme reçetesidir. bu nedenle pak havada, yürüyüşler yapılması ve gerginlik faktörlerinden kaçınılması tiroide karşı uygulanacak kayda değer taktiklerdendir.
Beslenme ve Perhiz Uzmanı Merve Kalelioğlu
Yorumlar
Yorum Gönder