Ana içeriğe atla

Obezliğin kabahatlisi açlık hormonu bisturiyle pes ediyor


Fazla kilo bir medenilik hastalığı. İrtibat dahil hemen herşeyin bir uslu telefon ekranından çözüldüğü  günümüzde, hareketsizlik günlük  hayata yerleşti. Bunun neticelerinden biri olan obezite de kaçınılmaz hale geldi ve bir salgın olarak tam dünyada dağılmaya başladı. Yaşamı  basitleştiren teknolojinin "yan  tesiri"yle bu hastalıkta önlenemez  bir yükseliş yaşandı.

"İçinde bulunduğumuz yarıyılda 'üşengeçlik çağı' olarak  adlandırılabilecek kadar fazla  hareketsizlik mevzubahisi" diyor Doç. Dr. Remzi Kızıltan. "Bu hayat  şeklinin ve Yiyecek sanayisinin bize sunduğu yüksek kalorili, lifsiz ve katkılı hazır yiyeceklerle  beslenmenin neticeyi olarak  obezite  ve morbid obezite hastalıklı obezite  dağılıyor" söylemesini yapıyor. Genel Cerrahi Uzmanı Kızıltan, sosyal yaşama katılamadıkları için obezite hastalarının hayat  niteliklerinin ciddi miktarda düştüğüne dikkat sürüklüyor.

Türkiye'de senede takribî 10 bin obez  operasyon oluyor

Obezite ve Metabolik Cerrahi Uzmanı, son senelerde tüm Dünya'da obezite operasyonlarının  çok çoğaldığını belirtiyor ve  Türkiye'de de hem devlet sağlık kurumularında hem özel müesseselerde  senede takribî 10 bin dolayında hastanın cerrahi işlem geçirdiğini vurguluyor. Van Yüzüncü Sene Üniversitesi Tıp  Fakültesi'nde suratlarca obez hastayı  operasyon eden Doç.Dr. Kızıltan, şunların altını çiziyor: "Sağlıklı  beden ağırlığının sağlanması ve sürdürülmesi günümüzün en büyük tıbbi meselelerinden biri. Bu yalnızca  ülkemizde değil tam dünyada problem. Amerika'da da her sene 300 bin dolayında obezite mağduru operasyon oluyor. Obezite cerrahisi yalnızca mide harekâtı ile kısıtlı  bir alan değil. Özel beslenme danışmanlığı, egzersiz terapisi ve gerekirse psikolojik danışmanlığı da kapsıyor. Ve bu vakit en az 1 sene olmalıdır. Sonrasında ise hasta bunu hayat stili haline getirmelidir."

Bir cerrahi uygulama ve sonrasında beslenme, egzersiz ve psikoterapi programı neden en az 1 sene olmalıdır? Obezite ve İleri  Laparoskopik Cerrahi alanında pek  çok rakamda eğitimi bulunan Doç. Dr. Remzi Kızıltan, "eşzamanlı obezite hastalıkları"nın rehabilitasyonundan dolayı böyle bir rehabilitasyon vaktinin  lüzumlu  olduğunu belirtiyor.  

6-7 hastalıkla birden savaşıyorlar

"Bir obezite hastasında bu hastalıkla beraber bazen 6-7 hastalık aynı  anda bulunabiliyor. Şeker Diyabet hastalığı, kalp ve damar hastalıkları, eklem hastalıkları, bunalım, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, solunum  problemleri, uyku bozuklukları Uyku apne belirtiyi vs, kısırlık infertilite ve cilt mantarı  gibi  hastalıklar en sık görülenler. Diyabet ise obezite ile neredeyse başabaş giden bir hastalıktır. Morbid Obezite yalnızca cerrahi bir prosedürle rehabilitasyon edilemez. Bu hastaların kesinlikle ve kesinlikle hayat ve beslenme stili  farklılığı yapması gerekiyor. Kızıltan, obezitenin sebeplerinin değişik ve fertsel olduğunu, her hastanın ayrı  ayrı değerlendirilmesi gerektiğini  vurguluyor. Şahsi beslenme tekliflerinin, bazı vitamin desteklerinin, lüzumlu vaziyetlerde bazı minerallerin, psikolojik yardımın, motivasyonun ve fertsel egzersiz gibi programların operasyondan sonra hemen yaşama geçirilmesi gerektiğini anlatıyor. Obezite operasyonu sonrasında çok ciddi kilo verildiğini, tansiyon, şeker gibi hastalıkların cerrahi usulden sonra vücudu terk ettiğini belirtiyor.

Doç. Dr. Remzi Kızıltan, günümüzde obezitenin rehabilitasyonunda en tesirli usulün obezite cerrahisi olduğunu, perhiz egzersiz gibi öbür usullerin galibiyet oranlarının son derece düşük olduğunu ifade ediyor.

Şeker ve obezite büyük risk…

Bir genel cerrah ve metabolik cerrahi  uzmanı olan Doç.Dr. Kızıltan, şeker  hastalarına müteveccih şu çağrıyı  yapıyor: "İstatistikler, şeker hastalarının takribî yüzde 80'inin fazla kilolu olduğunu ortaya koydu. Obez hastadaki  "şeker" büyük risktir. Diyabet ve kiloluluk tüm öbür  hastalıklardan çok daha fazla can alır. Bariatrik cerrahi burada can kurtarma emelli devreye giriyor. Şeker varsa obez bir bireyin erken vefat tehlikeyi iki katına çıkar."

Açlık hormonunun gizemi ortaya çıktı

Doç.Dr. Kızıltan, "Tüp Mide" operasyonu sırasında yurtdışındaki meslekdaşlarının midenin  Ghrelin açlık hormonu salgılayan  kısmını kesip aldıklarında bir "bulgu" yaptıklarına dikkat sürüklüyor. Obez hastaların daha az yemelerine ve zayıflamalarına  hakikatinde  Ghrelin  yapımının eksilmesi tesirli bulunmuştur. Böylece yeme sinyali kesilerek, doyma merkezine giden "açım" hissi ortadan kaldırılmış oluyor. "Dindirilemeyen iştahı açlıktan ayırmak oldukça  ehemmiyetli" diyor uzman: "İştahınız günün rastgele bir anında, misalin yediğiniz rastgele bir öğünden hemen sonra açılıyorsa burada mesele açlık  hormonlarında. Kilo kaybeden  bireylerin kaybettikleri kiloyu  gözetmekte zorlanmalarının esas nedenlerinden biri de bu. Zira şahıs kilo verdikçe kandaki Ghrelin  hormonu çoğalıyor ve bu vaziyet iştahın da çoğalmasına neden oluyor. Perhizler  bundan dolayı çözüm sağlamıyor. İşte Mide hacminin cerrahi olarak  eksiltilmesi aynı zamanda açlık hormonunun  çalışmasını yasaklıyor"

Tüm dünyada ve ülkemizde mide operasyonlarının rakamı süratle çoğalıyor. Tüp mide  operasyonu sonrası yeni oluşturulan mide, bayağı mideye  göre daha az yiyecek ve böylece daha az  kalori alınmasına neden oluyor.  Ancak uzmanın verdiği bilgiye göre;  metabolik cerrahinin reel tesiri  yiyecek alımını kısıtlamaktan öte açlık, tokluk ve kan şekeri  hakimiyetini sağlayan hormonlar  üzerinde alana getirdiği başkalaşım.  Zayıflamanın reel sebebi açlık hormonunun midenin operasyonla alınan kısmında kalması 

Dünya Sağlık Teşkilatı'nün korkunç tablosu  

Dünya Sağlık Teşkilatı 2016 bilgilerine göre obezite, Dünya çapında 1975'ten beri neredeyse üç katına çıktı. 18 yaş ve üstü 1.9 milyardan fazla erişkin fazla kilolu. Bunların 650 milyondan aşırısı obez. 5 yaşın altındaki 41 milyon çocuk ise fazla kilolu veya obez. 5-19 yaş arasındaki 340 milyondan fazla çocuk ve ergen fazla kilolu veya obez.
 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiye ’de yetişen zehirli mantar türleri

Zehirli mantar türleri sayı bakımından tüm mantarlara kıyasla fazla artı olmasa da tüketilmesinin sonuçları ölüme dek gitmektedir ve böylece zehirli mantar konusuna ciddiyetle yaklaşılması gerekir. Zehirli mantarları anlamanın pratik bir yolu bulunmamaktadır. Oysa birazdan vereceğimiz mantarlar yabanidir ve yalnızca uzmanları tarafından ayırt edilebilir. İşte Türkiye ’de yetişmekte olan zehirli mantarlar… Ağulu mantar  Ağulu mantar Türkiye ’de yetişen “Cüce kız, Meşe mantarı, Horoz mantarı” gibi isimlerle de tanınan Cantharellus cibarus ile karıştırılabilir. Lakin bu nesil daha yumurta sarısı renkli, üzeri yağlımsı gibi, lamellerinin çatallı ve aralarının birleşik olmasıyla ayırt edilir. Bu mantar, yaz başından sonbahar sonlarına değin bilhassa yapraklı ağaçların kütükleri üstünde gruplar halinde ortaya çıkar.  Bu mantar sebebiyle oluşan zehirlenme olaylarında belirtiler, sindirimden daha sonra 30 dakika ile 3 saat arasında ortaya çıkar. Ağır ve şiddetli mide bulantısı, kusma, ishal v

Yaşam kürü çayı nedir? Ne işe yarar?

Dinç hayat için yediğiniz besinler fazla önemlidir. Bu bilgi sağlıklı zayıflamak isteyenler için de geçerlidir. Dinç hayat ve uyumlu beslenme ile bu yılın en çok konuşulan hayat kürü çayı Hande Ataizi önerisi ile karşımıza çıkıyor.  Hayat kürü çayı nedir?  Hayat kürü çayı sağlıklı kilo vermenizi karşılayan bir bitki çayıdır. Uyumlu uygulama ardından, dördüncü haftada vücudun ihtiyacı olan yarım kalmış vitamin, protein ve mineralleri bütünleyici bir etkiye sahiptir. bu nedenle; vücudunuz toksinlerden arınır ve ihtiyacınız oan enerjiyi alarak artı kiloları atmış olursunuz. Cildinizin yenilenmesini destekler ve yaşlanmayı geciktirici besinlere sahiptir.  Hayat kürü çayı ne işe fayda?  -Metobolizmanızı hızlandırır. -Vücut direncini dengeler. -Kan dolaşımını düzene sokar. -Gün boyu zindelik verir. -Toksinlerin atılmasına muavin olur. Düzenli kullanımda 2 ayda vücudunuzda sıkılaşma yaşayabilirsiniz.  Yaşam kürü çayı nelerden oluşur? İçerisinde maydonoz ve kiraz sapı bulunur. Maydonoz burada

Diyet Ve Doğru Beslenme Yöntemleri

Sağlıklı Diyet Ve Sağlıklı Beslenme  Nasıl Olmalıdır              Sağlıklı bir yaşam için her zaman diyet yapılmalıdır. Sağlıklı bir yaşam sürdürebilmek için diyet yapmak önemli faktördür, diyet yapmak çok önemli ama diyetimizi sağlıklı bir şekilde yapmak çok daha önemlidir. Kişiler  bazen sonucunu düşünmeden çok sağlıksız, diyetler yaparlar, sağlıksız yapılan diyetler kişilerin sağlığını bozabilmektedir. Onun için diyet yapılacaksa sağlıklı diyet yapılmalıdır. Yani doğru beslenme yöntemleriyle sağlıklı diyetler yapmak,  diyet  yapan kişilerinde hiç bir şekilde sağlıkları bozulmaz, diyet yaparak sağlıklı ve doğru beslenme yöntemleri uygulanmalıdır.      Sağlıklı Beslenme İle Diyet Yapılabilir Mi?                       İnsanlar zayıflamak için her diyeti uygulamaktadır, oysa  kişiler sağlıklı beslenerek diyet uygulayarak, istedikleri kiloya kavuşabilirler, yeter ki  beslenme  ihtiyaçlarını doğru ve sağlıklı bir biçimde yapsınlar. Sağlıklı beslenmede en önemli kural, beyaz zehirle