Sıhhatli zayıflamak isteyenler iştahı hakimiyet altına almakta zorlanabiliyorlar. Bu bakımdan iştahı hakimiyet altına almadığımız zaman kilo alımı kaçınılmaz oluyor. Peki, iştahımızı nasıl kapatabiliriz? İştah nasıl kesilir? Hangi besinler iştah kesmeye dayanakçı olur? Bu yazımızda, iştah kesen, kolay ve basit uygulamaları sizlere vermek istiyoruz. Size verdiğimiz bu uygulamalar neticesinde, az yiyerek, perhizinize devam edecek ve fazla kilolardan acilen kurtulacaksınız.
İştah nasıl kesilir?
İştah çoğalması ya da eksilmesi noksan ve balanssız beslenmekten kaynaklanan ehemmiyetli bir meseledir. Misalin iki öğün arası çok uzun yakalandığında ve uzun müddet yemek yenilmediğinde beden fazla aç kaldığı için bedende kan şekeri ve insülin balansı bozulur. Bunun sonucu olarak sofraya ilk oturuşta gereksiniminiz olandan daha fazla yemek yersiniz. Gereksinimden fazla yenilen yemek, yemek sonrası kan şekeri seviyesinin daha süratli düşmesine ve kısa bir müddet sonra tekerrür açlık sezmenize neden olur.
İştahı kesmenin en ehemmiyetli ve tesirli adımı sık öğünlerden oluşan bir perhiz listesi hazırlamak ve kendinizi aç sezdirmeyecek biçimde balanslı ve kumpaslı beslenmektir. Bunun için 3 ana öğüne dilerseniz 3 hatta 5 ara öğün daha ilave edebilirsiniz. Ama unutmamalısınız ki perhiz listenizde tüm besin gruplarından besinlere ve gıda öğelerine yer vermelisiniz. Bu usul az ama sık ye kaideyi olarak öğreniliyor.
İştahımızı nasıl kapatabiliriz? İşte teklifler...
İştahı kesmenin en ehemmiyetli usulü beyni psikolojik olarak buna hazırlamaktır. Özellikle perhiz yaparken bazen perhizi bozan besinler yenilebilir. Perhiz bu gibi ufak sebeplerle bozulduğunda, beyinde otomatik olarak bir pişmanlık duygusu oluşur. Bu pişmanlık duygusu, peşinde daha fazla yeme tutkusunu getirir ve perhiz tamamen bozulur. Sonra tekerrür en başa dönülür ve tekerrür bir perhiz listesi hazırlanır. Size vereceğimiz ufak teklifleri uygulayabilirsiniz:
Abur cubur yerine sıhhatli karbonhidrat harcayın
Gün içinde sık ve az öğünler yemek, iştahınızın hakimiyetten çıkmasını önlemenin en basit yolu. Belki yeniden arada bir şeyler atıştırmak isteyebilirsiniz, ama bu sefer istah-kesmekyiyeceğiniz ölçüler az olacaktır. Böyle bir gidişatta atıştırmak için sıhhatli karbonhidratlara yönelin. Karbonhidratlar, sindirim sisteminde daha uzun müddet kalıyor ve şeker seviyesini usulca yükselterek daha uzun süreli bir tokluk hissi sağlıyor.
Tat alma duyunuzu uyarın
Tat alma duyusunu farklı tatlarla tatmin etmek, daha az ölçülerle kanaat etmeyi sağlar. Aralıksız aynı yemeği yemek de, özellikle, tadı güzelinize gitmiyorsa, bir müddet sonra tat alma mekanizması iptal olur ve kendinizi sanki hiç yemek yememiş gibi sezebilirsiniz. Bu vaziyeti yasaklamak için, öğünlerinizi taze otlarla ve baharatlarla tatlandırabilirsiniz.
Bol bol su için
Su içmek, kendinizi tok sezmeniz açısından ehemmiyetli. Beden susuz kaldığında, beyin, açlık hissine benzeyen sinyaller yollar. Bol su içmek, yemeğe yönelmenizi engelleyecektir.
Yiyecekleri iyice çiğneyin
Yiyecekleri uzun müddet çiğnedikten sonra yutmak, beynin bedene giren gıdaları kaydolmasına zaman tanımak anlamına geliyor. Üstelik bu biçimde tat alma duyusu da tatmin oluyor. Böylece doyduğunuzu kavramanızla, yemeye son vermeniz arasındaki zaman kısalıyor.
Güç gerektiren egzersizler yapın
Egzersizler güçleştikçe beden ısınız çoğalır ve daha fazla kalori yakarsınız. Bu gidişat da, egzersizi takip eden birkaç saat süresince iştahınızın bastırılmasına neden olur.Böyle bir gidişatta, olağan öğün saatinden birkaç saat evvel egzersiz yapmak en manalısı. Zira, öğün saati geldiğinde, spor yapmak, iştahınızı azıcık daha kapatacaktır.
Hangi besinler iştah kesmeye dayanakçı olur?
Elma: Elmanın içinde pektin isminde bir madde bulunuyor. Bu madde, tokluk sezmenize büyük katkılarda bulunuyor.
Yulaf ezmesi: Yulaf ezmesi, ne yazık ki tadı tuzu olmaması sebebiyle çok tenkit etilse de gerçeğinde bütün bir perhiz arkadaşı. Karbonhidrat ağırlıklı olmasına karşın içinde bolca potasyum, magnezyum, folik asit ve gıda lifi bulunduğu için perhizlerde çıkça kullanılıyor. Onun sayesinde daha uzun müddet devam eden tokluk hissi de iştahınızın bir anda açılmasının önüne geçmiş oluyor.
Salata: Salata İştahı kapatmada en iddialı olan gıdalardan biri. Özellikle yeşilliklerle dolu salatalar, içindeki bu yeşilliklerde bulunan gıda lifleri sayesinde midenizi uzun müddet aç kalmaktan gözetiyor, tokluk hissi oluşturarak iştahınızı kapıyor.
Yumurta: Sabahları gıdanız bir haşlanmış yumurta, sizi uzun müddet tok yakalasın, sık sık atıştırdığınız o abur cuburlar sizden uzak olsun.
Baklagiller: Baklagiller kolesistokinin isimli bir hormonun salgılanmasında ehemmiyetli rol oynuyor. Bu hormon ne işe mi yarıyor? Sindirim sisteminin kumpaslı çalışmasını sağlayarak kendimizi aralıksız aç sezmemizin önüne geçiyor.
Tarçın: Tarçın da perhizlerde sıkça müracaat etilenlerden. Zira kendisi insülinin balansını gözetmeye dayanakçı oluyor ve bu sayede süratlice iştahınızın açılmasına mani oluyor.
Karnabahar: Karnabahar, en ehemmiyetli iştah eksilten gıdalar arasında.
Brokoli: Tıpkı karnabahar gibi brokoli de iştah kesme mevzusunda size dayanakçı olmak için sırada bekleyenlerden. Brokoli de gıda lifi açısından oldukça zengin. Bu da midenizde daha uzun müddet tokluk hissi yaratabileceği anlamına geliyor.
Sarı leblebi: Açlığı bastırma mevzusunda en yaygın olarak kullanılan ama doğruluğundan hep kuşku edilen sarı leblebi, gerçekten iştahınızı kapatabiliyor.
Yoğurt: Yoğurt, içindeki bolca kalsiyum ve proteinin eforlarını birleştirmesi neticeyi bir haylimizin perhizinin bırakılmaz parçası.
Badem: Badem de ara öğünlerde, kendinizi acıkmış sezmeye başladığınızda gönül rahatlığıyla yiyebileceğiniz gıdalardan. Hali hazırda içinde bir hayli gıda lifi, vitamin ve mineral bulunan hoşlar hoşu bademler, içinde omega 3 yağ nedeniyle de kumpaslı olarak harcayabilirsiniz.
Yorumlar
Yorum Gönder