Ana içeriğe atla

İştah nasıl kesilir?


Sıhhatli zayıflamak isteyenler iştahı hakimiyet altına almakta zorlanabiliyorlar. Bu bakımdan iştahı hakimiyet altına almadığımız zaman kilo alımı kaçınılmaz oluyor. Peki, iştahımızı nasıl kapatabiliriz? İştah nasıl kesilir? Hangi besinler iştah kesmeye dayanakçı olur? Bu yazımızda, iştah kesen, kolay ve basit uygulamaları sizlere vermek istiyoruz. Size verdiğimiz bu uygulamalar neticesinde, az yiyerek, perhizinize devam edecek ve fazla kilolardan acilen kurtulacaksınız.

İştah nasıl kesilir? 

İştah çoğalması ya da eksilmesi noksan ve balanssız beslenmekten kaynaklanan ehemmiyetli bir meseledir. Misalin iki öğün arası çok uzun yakalandığında ve uzun müddet yemek yenilmediğinde beden fazla aç kaldığı için bedende kan şekeri ve insülin balansı bozulur. Bunun sonucu olarak sofraya ilk oturuşta gereksiniminiz olandan daha fazla yemek yersiniz. Gereksinimden fazla yenilen yemek, yemek sonrası kan şekeri seviyesinin daha süratli düşmesine ve kısa bir müddet sonra tekerrür açlık sezmenize neden olur.

İştahı kesmenin en ehemmiyetli ve tesirli adımı sık öğünlerden oluşan bir perhiz listesi hazırlamak ve kendinizi aç sezdirmeyecek biçimde balanslı ve kumpaslı beslenmektir. Bunun için 3 ana öğüne dilerseniz 3 hatta 5 ara öğün daha ilave edebilirsiniz. Ama unutmamalısınız ki perhiz listenizde tüm besin gruplarından besinlere ve gıda öğelerine yer vermelisiniz. Bu usul az ama sık ye kaideyi olarak öğreniliyor. 

Dr. Mehmet Öz'den kışın harcanması gereken gıda teklifleri

İştahımızı nasıl kapatabiliriz? İşte teklifler... 

İştahı kesmenin en ehemmiyetli usulü beyni psikolojik olarak buna hazırlamaktır. Özellikle perhiz yaparken bazen perhizi bozan besinler yenilebilir. Perhiz bu gibi ufak sebeplerle bozulduğunda, beyinde otomatik olarak bir pişmanlık duygusu oluşur. Bu pişmanlık duygusu, peşinde daha fazla yeme tutkusunu getirir ve perhiz tamamen bozulur. Sonra tekerrür en başa dönülür ve tekerrür bir perhiz listesi hazırlanır. Size vereceğimiz ufak teklifleri uygulayabilirsiniz:

Abur cubur yerine sıhhatli karbonhidrat harcayın 

Gün içinde sık ve az öğünler yemek, iştahınızın hakimiyetten çıkmasını önlemenin en basit yolu. Belki yeniden arada bir şeyler atıştırmak isteyebilirsiniz, ama bu sefer istah-kesmekyiyeceğiniz ölçüler az olacaktır. Böyle bir gidişatta atıştırmak için sıhhatli karbonhidratlara yönelin. Karbonhidratlar, sindirim sisteminde daha uzun müddet kalıyor ve şeker seviyesini usulca yükselterek daha uzun süreli bir tokluk hissi sağlıyor.

Tat alma duyunuzu uyarın

Tat alma duyusunu farklı tatlarla tatmin etmek, daha az ölçülerle kanaat etmeyi sağlar. Aralıksız aynı yemeği yemek de, özellikle, tadı güzelinize gitmiyorsa, bir müddet sonra tat alma mekanizması iptal olur ve kendinizi sanki hiç yemek yememiş gibi sezebilirsiniz. Bu vaziyeti yasaklamak için, öğünlerinizi taze otlarla ve baharatlarla tatlandırabilirsiniz.

Bol bol su için

Su içmek, kendinizi tok sezmeniz açısından ehemmiyetli. Beden susuz kaldığında, beyin, açlık hissine benzeyen sinyaller yollar. Bol su içmek, yemeğe yönelmenizi engelleyecektir.

Yiyecekleri iyice çiğneyin

Yiyecekleri uzun müddet çiğnedikten sonra yutmak, beynin bedene giren gıdaları kaydolmasına zaman tanımak anlamına geliyor. Üstelik bu biçimde tat alma duyusu da tatmin oluyor. Böylece doyduğunuzu kavramanızla, yemeye son vermeniz arasındaki zaman kısalıyor.

Güç gerektiren egzersizler yapın

Egzersizler güçleştikçe beden ısınız çoğalır ve daha fazla kalori yakarsınız. Bu gidişat da, egzersizi takip eden birkaç saat süresince iştahınızın bastırılmasına neden olur.Böyle bir gidişatta, olağan öğün saatinden birkaç saat evvel egzersiz yapmak en manalısı. Zira, öğün saati geldiğinde, spor yapmak, iştahınızı azıcık daha kapatacaktır.

Hangi besinler iştah kesmeye dayanakçı olur?

Elma: Elmanın içinde pektin isminde bir madde bulunuyor. Bu madde, tokluk sezmenize büyük katkılarda bulunuyor. 

Yulaf ezmesi: Yulaf ezmesi, ne yazık ki tadı tuzu olmaması sebebiyle çok tenkit etilse de gerçeğinde bütün bir perhiz arkadaşı. Karbonhidrat ağırlıklı olmasına karşın içinde bolca potasyum, magnezyum, folik asit ve gıda lifi bulunduğu için perhizlerde çıkça kullanılıyor. Onun sayesinde daha uzun müddet devam eden tokluk hissi de iştahınızın bir anda açılmasının önüne geçmiş oluyor.

Salata: Salata İştahı kapatmada en iddialı olan gıdalardan biri. Özellikle yeşilliklerle dolu salatalar, içindeki bu yeşilliklerde bulunan gıda lifleri sayesinde midenizi uzun müddet aç kalmaktan gözetiyor, tokluk hissi oluşturarak iştahınızı kapıyor.

Yumurta: Sabahları gıdanız bir haşlanmış yumurta, sizi uzun müddet tok yakalasın, sık sık atıştırdığınız o abur cuburlar sizden uzak olsun. 

Baklagiller: Baklagiller kolesistokinin isimli bir hormonun salgılanmasında ehemmiyetli rol oynuyor. Bu hormon ne işe mi yarıyor? Sindirim sisteminin kumpaslı çalışmasını sağlayarak kendimizi aralıksız aç sezmemizin önüne geçiyor.

Tarçın: Tarçın da perhizlerde sıkça müracaat etilenlerden. Zira kendisi insülinin balansını gözetmeye dayanakçı oluyor ve bu sayede süratlice iştahınızın açılmasına mani oluyor.

Karnabahar: Karnabahar, en ehemmiyetli iştah eksilten gıdalar arasında.

Brokoli: Tıpkı karnabahar gibi brokoli de iştah kesme mevzusunda size dayanakçı olmak için sırada bekleyenlerden. Brokoli de gıda lifi açısından oldukça zengin. Bu da midenizde daha uzun müddet tokluk hissi yaratabileceği anlamına geliyor.

Sarı leblebi: Açlığı bastırma mevzusunda en yaygın olarak kullanılan ama doğruluğundan hep kuşku edilen sarı leblebi, gerçekten iştahınızı kapatabiliyor.

Yoğurt: Yoğurt, içindeki bolca kalsiyum ve proteinin eforlarını birleştirmesi neticeyi bir haylimizin perhizinin bırakılmaz parçası. 

Badem: Badem de ara öğünlerde, kendinizi acıkmış sezmeye başladığınızda gönül rahatlığıyla yiyebileceğiniz gıdalardan. Hali hazırda içinde bir hayli gıda lifi, vitamin ve mineral bulunan hoşlar hoşu bademler, içinde omega 3 yağ nedeniyle de kumpaslı olarak harcayabilirsiniz. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiye ’de yetişen zehirli mantar türleri

Zehirli mantar türleri sayı bakımından tüm mantarlara kıyasla fazla artı olmasa da tüketilmesinin sonuçları ölüme dek gitmektedir ve böylece zehirli mantar konusuna ciddiyetle yaklaşılması gerekir. Zehirli mantarları anlamanın pratik bir yolu bulunmamaktadır. Oysa birazdan vereceğimiz mantarlar yabanidir ve yalnızca uzmanları tarafından ayırt edilebilir. İşte Türkiye ’de yetişmekte olan zehirli mantarlar… Ağulu mantar  Ağulu mantar Türkiye ’de yetişen “Cüce kız, Meşe mantarı, Horoz mantarı” gibi isimlerle de tanınan Cantharellus cibarus ile karıştırılabilir. Lakin bu nesil daha yumurta sarısı renkli, üzeri yağlımsı gibi, lamellerinin çatallı ve aralarının birleşik olmasıyla ayırt edilir. Bu mantar, yaz başından sonbahar sonlarına değin bilhassa yapraklı ağaçların kütükleri üstünde gruplar halinde ortaya çıkar.  Bu mantar sebebiyle oluşan zehirlenme olaylarında belirtiler, sindirimden daha sonra 30 dakika ile 3 saat arasında ortaya çıkar. Ağır ve şiddetli mide bulantısı, kusma, ishal v

Yaşam kürü çayı nedir? Ne işe yarar?

Dinç hayat için yediğiniz besinler fazla önemlidir. Bu bilgi sağlıklı zayıflamak isteyenler için de geçerlidir. Dinç hayat ve uyumlu beslenme ile bu yılın en çok konuşulan hayat kürü çayı Hande Ataizi önerisi ile karşımıza çıkıyor.  Hayat kürü çayı nedir?  Hayat kürü çayı sağlıklı kilo vermenizi karşılayan bir bitki çayıdır. Uyumlu uygulama ardından, dördüncü haftada vücudun ihtiyacı olan yarım kalmış vitamin, protein ve mineralleri bütünleyici bir etkiye sahiptir. bu nedenle; vücudunuz toksinlerden arınır ve ihtiyacınız oan enerjiyi alarak artı kiloları atmış olursunuz. Cildinizin yenilenmesini destekler ve yaşlanmayı geciktirici besinlere sahiptir.  Hayat kürü çayı ne işe fayda?  -Metobolizmanızı hızlandırır. -Vücut direncini dengeler. -Kan dolaşımını düzene sokar. -Gün boyu zindelik verir. -Toksinlerin atılmasına muavin olur. Düzenli kullanımda 2 ayda vücudunuzda sıkılaşma yaşayabilirsiniz.  Yaşam kürü çayı nelerden oluşur? İçerisinde maydonoz ve kiraz sapı bulunur. Maydonoz burada

Diyet Ve Doğru Beslenme Yöntemleri

Sağlıklı Diyet Ve Sağlıklı Beslenme  Nasıl Olmalıdır              Sağlıklı bir yaşam için her zaman diyet yapılmalıdır. Sağlıklı bir yaşam sürdürebilmek için diyet yapmak önemli faktördür, diyet yapmak çok önemli ama diyetimizi sağlıklı bir şekilde yapmak çok daha önemlidir. Kişiler  bazen sonucunu düşünmeden çok sağlıksız, diyetler yaparlar, sağlıksız yapılan diyetler kişilerin sağlığını bozabilmektedir. Onun için diyet yapılacaksa sağlıklı diyet yapılmalıdır. Yani doğru beslenme yöntemleriyle sağlıklı diyetler yapmak,  diyet  yapan kişilerinde hiç bir şekilde sağlıkları bozulmaz, diyet yaparak sağlıklı ve doğru beslenme yöntemleri uygulanmalıdır.      Sağlıklı Beslenme İle Diyet Yapılabilir Mi?                       İnsanlar zayıflamak için her diyeti uygulamaktadır, oysa  kişiler sağlıklı beslenerek diyet uygulayarak, istedikleri kiloya kavuşabilirler, yeter ki  beslenme  ihtiyaçlarını doğru ve sağlıklı bir biçimde yapsınlar. Sağlıklı beslenmede en önemli kural, beyaz zehirle