Ana içeriğe atla

Mandalinanın belirsiz yararları


Beslenme ve Perhiz Uzmanı Müzeyyen Çelik mandalinanın sıhhatimiz üzerindeki ehemmiyetli faydalarını anlattı, harcarken nelere dikkat etmemiz gerektiği mevzusunda önemli uyarılarda bulundu.
Mandalinanın bilinmeyen faydaları
Bağışıklık sistemini güçlendiriyor

Zengin C vitamini içeriği ve flavonoidler sayesinde bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesine katkı sağlıyor.
    
Yeni hücrelerin yaradılışını destekliyor

B vitamininden de oldukça zengin olan mandalina bedende Deoksirübo Nükleik Asit ve RNA yaradılışında misyon alarak yeni hücrelerin oluşmasını destekliyor.

Mandalinanın bilinmeyen faydaları
Kansere kalkan oluyor

İçeriğindeki folat sayesinde kansere yol açabilecek Deoksirübo Nükleik Asit farklılıklarını önleyerek akciğer, meme, sütun, yemek borusu ve mide kanseri gibi bazı kanser cinslerinin gelişimini önlemede tesirli oluyor. 
    
İştah hakimiyetini sağlıyor

İçeriğindeki çözünür lif olan pektin daha uzun zaman tokluk sağlıyor. Yapılan çalışmalara göre, mandalina obezite meseleyi olan şahıslarda iştah hakimiyetine katkıda bulunarak kalori alımını azaltıyor.

Mandalinanın bilinmeyen faydaları
Yüksek kan tazyikini önlüyor

Mandalinanın potasyum içeriğiyle yüksek kan tazyikini önleyerek kalp krizi tehlikesini eksilttiği de, yapılan çalışmalar neticesinde tespit edilen yararları arasında yer alıyor. Beslenme ve Perhiz Uzmanı Müzeyyen Çelik ayrıca içeriğindeki flavonoidler sayesinde kolesterolün düşmesinde de tesirli olduğunu belirtiyor. 
    
Kemik erimesine karşı tesirli

Potasyum aynı zamanda kemik sıhhati için de lüzumlu olan bir mineral. Mandalina kapsadığı potasyum ve A vitamini sayesinde sıhhatli kemik gelişiminin sağlanmasında ve kemik erimesinin önlenmesinde tesirli oluyor.

Mandalinanın bilinmeyen faydaları

Yaraların daha süratli iyileşmesine katkı sağlıyor

Mandalinada bolca bulunan C vitamini bedende kollajen birleşimi için ehemmiyetli. Kollajen yaraların süratli iyileşmesini sağlıyor.

                                                 
Demirin emilimini artırıyor

C vitamini aynı zamanda yiyeceklerle alınan demirin bedendeki emilimini artırıyor.


Mandalinanın bilinmeyen faydaları
Göz hastalıklarını geciktirebiliyor

Mandalinada bolca bulunan A vitamini göz sıhhati için de ehemmiyetli. A vitaminin yeterli alınması başta gece âmâlığı olmak üzere makula yozlaşmayı ve katarakt yaradılışını geciktiriyor. 
    
Kan şekeri dalgalanmalarına karşı tesirli

Mandalinada bulunan flavonoidler diyabetle savaşmada da rol oynuyorlar. Flavonoidler hastalığa neden olan molekülleri nötralize eden antioksidanlar. Uygun porsiyon harcandığında 1 porsiyon meyve=2 minik mandalina kan şekerindeki dalgalanmaları önleyerek tatlıya olan lüzumu azaltıyor.

Mandalinanın bilinmeyen faydaları
Kabuğunu sakın atmayın

Mandalina kabuğunun altındaki beyaz lifler selülozik maddeler bakımından zengin oldukları için sindirim siteminin daha etkin çalışmasında tesirli oluyorlar. Ayrıca beyaz liflerin içeriğindeki pektin de perhiz lifinin bir bileşeni olduğu için kolesterolün düşürülmesine takviyeci oluyor ve kan şekeri balansı sağlıyor. Bu sebeple mandalinanın beyaz kısımlarının atmayın ve meyveyle beraber harcayın. 

Mandalinanın bilinmeyen faydaları
Porsiyon hakimiyetine dikkat! 

C vitamini suda eriyen bir vitamin olduğu için aşırısı depolanmıyor, atılıyor. Bu sebeple yüksek ölçüde harcanan mandalinanın da 1 porsiyon 2 minik regl mandalinanın da bedene sağlayacağı vitamin aynı.

Beslenme ve Perhiz Uzmanı Müzeyyen Çelik ayrıca yüksek ölçülerde harcanmasının bazı sıhhat problemlerine neden olabileceğini belirterek, “Alıngan bünyelerde ciltte kızarma ve döküntü gibi alerjik tepkinler oluşabiliyor. Bunun yanı gizeme içeriğindeki fruktoz şekeri sebebiyle diyabet hastalarında kan şekerinin yükselmesine neden olabiliyor. Bu sebeple mandalina harcarken porsiyon hakimiyeti çok ehemmiyetli.” diyor. 

Mandalinanın bilinmeyen faydaları

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiye ’de yetişen zehirli mantar türleri

Zehirli mantar türleri sayı bakımından tüm mantarlara kıyasla fazla artı olmasa da tüketilmesinin sonuçları ölüme dek gitmektedir ve böylece zehirli mantar konusuna ciddiyetle yaklaşılması gerekir. Zehirli mantarları anlamanın pratik bir yolu bulunmamaktadır. Oysa birazdan vereceğimiz mantarlar yabanidir ve yalnızca uzmanları tarafından ayırt edilebilir. İşte Türkiye ’de yetişmekte olan zehirli mantarlar… Ağulu mantar  Ağulu mantar Türkiye ’de yetişen “Cüce kız, Meşe mantarı, Horoz mantarı” gibi isimlerle de tanınan Cantharellus cibarus ile karıştırılabilir. Lakin bu nesil daha yumurta sarısı renkli, üzeri yağlımsı gibi, lamellerinin çatallı ve aralarının birleşik olmasıyla ayırt edilir. Bu mantar, yaz başından sonbahar sonlarına değin bilhassa yapraklı ağaçların kütükleri üstünde gruplar halinde ortaya çıkar.  Bu mantar sebebiyle oluşan zehirlenme olaylarında belirtiler, sindirimden daha sonra 30 dakika ile 3 saat arasında ortaya çıkar. Ağır ve şiddetli mide bulantısı, kusma, ishal v

Yaşam kürü çayı nedir? Ne işe yarar?

Dinç hayat için yediğiniz besinler fazla önemlidir. Bu bilgi sağlıklı zayıflamak isteyenler için de geçerlidir. Dinç hayat ve uyumlu beslenme ile bu yılın en çok konuşulan hayat kürü çayı Hande Ataizi önerisi ile karşımıza çıkıyor.  Hayat kürü çayı nedir?  Hayat kürü çayı sağlıklı kilo vermenizi karşılayan bir bitki çayıdır. Uyumlu uygulama ardından, dördüncü haftada vücudun ihtiyacı olan yarım kalmış vitamin, protein ve mineralleri bütünleyici bir etkiye sahiptir. bu nedenle; vücudunuz toksinlerden arınır ve ihtiyacınız oan enerjiyi alarak artı kiloları atmış olursunuz. Cildinizin yenilenmesini destekler ve yaşlanmayı geciktirici besinlere sahiptir.  Hayat kürü çayı ne işe fayda?  -Metobolizmanızı hızlandırır. -Vücut direncini dengeler. -Kan dolaşımını düzene sokar. -Gün boyu zindelik verir. -Toksinlerin atılmasına muavin olur. Düzenli kullanımda 2 ayda vücudunuzda sıkılaşma yaşayabilirsiniz.  Yaşam kürü çayı nelerden oluşur? İçerisinde maydonoz ve kiraz sapı bulunur. Maydonoz burada

Diyet Ve Doğru Beslenme Yöntemleri

Sağlıklı Diyet Ve Sağlıklı Beslenme  Nasıl Olmalıdır              Sağlıklı bir yaşam için her zaman diyet yapılmalıdır. Sağlıklı bir yaşam sürdürebilmek için diyet yapmak önemli faktördür, diyet yapmak çok önemli ama diyetimizi sağlıklı bir şekilde yapmak çok daha önemlidir. Kişiler  bazen sonucunu düşünmeden çok sağlıksız, diyetler yaparlar, sağlıksız yapılan diyetler kişilerin sağlığını bozabilmektedir. Onun için diyet yapılacaksa sağlıklı diyet yapılmalıdır. Yani doğru beslenme yöntemleriyle sağlıklı diyetler yapmak,  diyet  yapan kişilerinde hiç bir şekilde sağlıkları bozulmaz, diyet yaparak sağlıklı ve doğru beslenme yöntemleri uygulanmalıdır.      Sağlıklı Beslenme İle Diyet Yapılabilir Mi?                       İnsanlar zayıflamak için her diyeti uygulamaktadır, oysa  kişiler sağlıklı beslenerek diyet uygulayarak, istedikleri kiloya kavuşabilirler, yeter ki  beslenme  ihtiyaçlarını doğru ve sağlıklı bir biçimde yapsınlar. Sağlıklı beslenmede en önemli kural, beyaz zehirle