Ana içeriğe atla

Tok tutan sağlıklı atıştırmalıklar


Günlük yaşantımızın getirdiği stres ve zorlaşan yaşam koşulları beslenme alışkanlıklarımızı etkiliyor, fiziksel aktivitemizi azaltıyor. İş yoğunluğu nedeniyle birçok kişi ara öğünleri hatta ana öğünleri bile unuturken bazıları da iş stresi nedeniyle sürekli yemek ve atıştırmak istiyor. 
Öğünleri atlamak da kalorili ve sağlıksız beslenmek kadar sağlığımıza zarar veriyor. Karşımıza başta obezite olmak üzere birçok sağlık problemi çıkarıyor. Beslenme ve Diyet Bölümü ’nden Dyt. Emine Yüzbaşıoğlu sağlıklı ara öğünlerin nasıl olması gerektiği hakkında bilgi verdi.

Baş dönmesi ve halsizlik yaşamamak için öğün aralarını kısa tutun

Sağlıklı beslenmenin temelini az ve sık beslenme oluşturmaktadır. Öğün araları 2-2,5 saat olmalı bu sürenin uzamamasına özen gösterilmelidir. Süre uzadığında kandaki şeker miktarı çok düşeceğinden, baş dönmesi, halsizlik, çift görme gibi sağlık problemleriyle beraber aşırı tatlı yeme ihtiyacı oluşur. Bu ihtiyacı karşılamak için yenen tatlı yiyecekler fazla insülin salgılanmasına sebep olacağından, daha fazla açlık hissini meydana getirir. Bu sebeple ara öğünlerde bisküvi, kurabiye, çikolata gibi şeker ve yağ oranı yüksek yiyecekler tercih edilmemelidir. 

Badem, ceviz ve fındıkla midenizi rahatlatın

Sağlıklı bir kahvaltıyla güne başladıktan 2 saat sonrasında kuşluk dediğimiz ara öğün için 1 porsiyon meyve beraberinde 5 regl badem veya 2 regl ceviz veya 10 regl fındık uygundur. Taze meyvenin bulunmadığı zamanlarda kuru meyve tercih edilmeli, tercih edilen kuru meyveler porsiyon sayıları kadar tüketilmelidir. Örneğin 1 regl kuru incir 1 porsiyonken 3-4 regl kuru kayısı
1 porsiyondur. 

Protein ağırlıklı ara öğünleri tercih edin

Öğle yemeğinden sonraki ara öğünde yorgunluğun etkisiyle açlık daha fazla hissedileceğinden bu ara öğünün protein içermesine dikkat edilmelidir. Ayranla birlikte galeta sağlıklı bir seçim olabileceği gibi, meyveli yoğurt veya galetayla beraber peynir de gönül rahatlığıyla tüketilebilir. 
Akşam yemeğinin geç yeneceği dönemlerde öğleden sonraki ara öğün sayısı ikiye çıkarılmalıdır. 

Vücudumuz için çok yararlı 5 yeşillik

Tatlı isteğinizi tarçınla dizginleyin

Gün içerisinde öğün atlanmışsa veya yorucu bir gün yaşanmışsa akşamları atıştırma ihtiyacı daha fazla olacaktır. Özellikle tatlı gereksiniminin çok arttığı akşam saatlerinde bu ihtiyacı baskılamak için; tarçınlı süt, tarçınla süslenmiş meyveli yoğurt, tarçınlı bitki çayı tercih edilmelidir. Tarçının kandaki şeker seviyesini dengeleyici etkisinden dolayı iştah baskılayıcı bir özelliği vardır. Ayrıca kuru üzümle karıştırılmış leblebi de posa içeriği yüksek olduğundan tokluk hissi verecek ve tatlı ihtiyacını azaltacaktır. Tatlısız yapamam diyenler haftada 2-3 defa sütlü tatlı tüketebilirler. Bu ara öğünün ikindi saatlerinde olmasına dikkat edilmelidir çünkü akşam yenilen tatlıların hareketsizlik sebebiyle kilo aldırıcı etkisi daha fazladır. 

Yedikleriniz kadar içtikleriniz de sağlıklı olmalı

Kahveler süt tozu ile değil, süt ile hazırlanmalıdır. Çay, kahve gibi sıcak içecekler şekersiz içilmeli, içerdikleri tanenler nedeniyle vücutta su tutulmasına (ödem) neden oldukları için fazla tüketimleri sınırlandırılmalıdır. Asitli içecekler yüksek oranda şeker içerdiğinden bunların yerine, sade soda, ayran gibi soğuk içecekler seçilmelidir. Su içme alışkanlığı kazanılmalı ve günde 2-2,5 litre içilmelidir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiye ’de yetişen zehirli mantar türleri

Zehirli mantar türleri sayı bakımından tüm mantarlara kıyasla fazla artı olmasa da tüketilmesinin sonuçları ölüme dek gitmektedir ve böylece zehirli mantar konusuna ciddiyetle yaklaşılması gerekir. Zehirli mantarları anlamanın pratik bir yolu bulunmamaktadır. Oysa birazdan vereceğimiz mantarlar yabanidir ve yalnızca uzmanları tarafından ayırt edilebilir. İşte Türkiye ’de yetişmekte olan zehirli mantarlar… Ağulu mantar  Ağulu mantar Türkiye ’de yetişen “Cüce kız, Meşe mantarı, Horoz mantarı” gibi isimlerle de tanınan Cantharellus cibarus ile karıştırılabilir. Lakin bu nesil daha yumurta sarısı renkli, üzeri yağlımsı gibi, lamellerinin çatallı ve aralarının birleşik olmasıyla ayırt edilir. Bu mantar, yaz başından sonbahar sonlarına değin bilhassa yapraklı ağaçların kütükleri üstünde gruplar halinde ortaya çıkar.  Bu mantar sebebiyle oluşan zehirlenme olaylarında belirtiler, sindirimden daha sonra 30 dakika ile 3 saat arasında ortaya çıkar. Ağır ve şiddetli mide bulantısı, kusma, ishal v

Yaşam kürü çayı nedir? Ne işe yarar?

Dinç hayat için yediğiniz besinler fazla önemlidir. Bu bilgi sağlıklı zayıflamak isteyenler için de geçerlidir. Dinç hayat ve uyumlu beslenme ile bu yılın en çok konuşulan hayat kürü çayı Hande Ataizi önerisi ile karşımıza çıkıyor.  Hayat kürü çayı nedir?  Hayat kürü çayı sağlıklı kilo vermenizi karşılayan bir bitki çayıdır. Uyumlu uygulama ardından, dördüncü haftada vücudun ihtiyacı olan yarım kalmış vitamin, protein ve mineralleri bütünleyici bir etkiye sahiptir. bu nedenle; vücudunuz toksinlerden arınır ve ihtiyacınız oan enerjiyi alarak artı kiloları atmış olursunuz. Cildinizin yenilenmesini destekler ve yaşlanmayı geciktirici besinlere sahiptir.  Hayat kürü çayı ne işe fayda?  -Metobolizmanızı hızlandırır. -Vücut direncini dengeler. -Kan dolaşımını düzene sokar. -Gün boyu zindelik verir. -Toksinlerin atılmasına muavin olur. Düzenli kullanımda 2 ayda vücudunuzda sıkılaşma yaşayabilirsiniz.  Yaşam kürü çayı nelerden oluşur? İçerisinde maydonoz ve kiraz sapı bulunur. Maydonoz burada

Diyet Ve Doğru Beslenme Yöntemleri

Sağlıklı Diyet Ve Sağlıklı Beslenme  Nasıl Olmalıdır              Sağlıklı bir yaşam için her zaman diyet yapılmalıdır. Sağlıklı bir yaşam sürdürebilmek için diyet yapmak önemli faktördür, diyet yapmak çok önemli ama diyetimizi sağlıklı bir şekilde yapmak çok daha önemlidir. Kişiler  bazen sonucunu düşünmeden çok sağlıksız, diyetler yaparlar, sağlıksız yapılan diyetler kişilerin sağlığını bozabilmektedir. Onun için diyet yapılacaksa sağlıklı diyet yapılmalıdır. Yani doğru beslenme yöntemleriyle sağlıklı diyetler yapmak,  diyet  yapan kişilerinde hiç bir şekilde sağlıkları bozulmaz, diyet yaparak sağlıklı ve doğru beslenme yöntemleri uygulanmalıdır.      Sağlıklı Beslenme İle Diyet Yapılabilir Mi?                       İnsanlar zayıflamak için her diyeti uygulamaktadır, oysa  kişiler sağlıklı beslenerek diyet uygulayarak, istedikleri kiloya kavuşabilirler, yeter ki  beslenme  ihtiyaçlarını doğru ve sağlıklı bir biçimde yapsınlar. Sağlıklı beslenmede en önemli kural, beyaz zehirle